Långpromenad

Ganska nyligen inkommna efter en långpromenad i det fina höstvädret tillsammans med Azra. Både Enso och Ruff fick följa med, det märks dock så tydligt på Ruff när han börjar bli trött. Han orkar inte riktigt med dessa långpromenader än, och för den delen ska han inte motioneras än heller. Så vi tar promenaderna i hans takt.

Det är en avvägning det där med promenader, motion och så för unga hundar. Jag anser stenhårt att de inte bör motioneras regelbundet innan de är ett år. Men, samtidigt är det jätteviktigt för dem att de får röra sig och bygga upp muskler. Det mest optimala anser jag är att ha hunden lös, då den får möjlighet att gå i den takt den själv vill och får möjlighet att visa när den blir trött. Samt att just låta den bygga upp muskler, och det gör dem inte på långa asfaltspromenader, utan med bus, lek och skogspromenader.

Ruff har börjat att få följa med på ett par långpromenader i veckan, och då brukar vi stanna och gosa eller titta på folk, eller köra några övningar under promenaden för att bryta det monotoma gåendet. Sen vill jag uppmärksamma på att det är inga powerpromenader då han ska gå vid sidan i högt tempo hela tiden, utan det är promenader där han får strosa och lukta och upptäcka saker. Det gäller att skynda långsamt, och vara uppmärksam på att läsa sin hund, sen måste man komma ihåg att allt är individuellt.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0