Jag ger upp.

Snart ger jag upp apportbockjäveln!

Valpkursavslutning

Igår var det avslutning på valpkursen för Ruff, Det var tipspromenad och några olika stationer där hundarna testades. Ruff blev delad 1:a, duktiga lillskrutt.

Enso fick också följa med och efteråt tränade jag lite med honom, körde lite budföringar och det gick kalas, förutom att han börjat slarva lite med ingångarna hos den ande mottagaren, men det kanske bara var tillfälligt, vi får se! Sedan tragglade vi lite med apporten, men idag ville han inte alls ha den, hundjäkel som inte vill ta apportjäveln. Tror jag köper en labbe istället...

Spår



Imorse gick Enso ett klockrent spår. Det var inte så långt men med en spetsvinkel och 3 spårapporter + slut, samt övergång av skogsväg 2gg. Ibland behöver man sådana spår eller träningspass då allt bara går super! älskade Enso!

Inne på vecka två i träningsplaneringen.

Hur gick då förra veckan? jo apporten togs fram oftare än vad den har gjorts på länge. & vi tränade, men vi är fortfarande kvar i greppande stadiet för att jag vill säkra det ytterligare. Så apporteringsträningen kommer att fortsätta. Att han springer och hämtar den när jag kastar det ut i momentet är inget problem, problemet är att få honom att komma in i utgångspos. med apporten i munnen. Så därför käpmar vi på med stadga i greppandet och förhoppningsvis börjar vi träna sättande också snart. Men vi får ta det lugnt för Enso har en tendens att bli väldigt skällig och upphetsad när jag tar fram apporten, för att han tycker att den är roligt att leka med...

Enso fick även 2 spår förra veckan, ett som gicks av min brorsa och var 500m med 3 spårpinnar och två vinklar, liggtid 30 min. Alla pinnar i behåll! Det andra spåret gicks av hundarnas nya polare Elin, och det var ett U spår med tre leksakerm även det gick bra, dock var Enso lite slö för det var ganska varmt, liggtid 50min.


Hitills denna vecka har vi hunnit med ett 500m spår som jag gick ut, med två vinklar tre pinnar + slutpinne och spåret fick ligga 1 timme och klockan drog iväg så vid halv nio tiden fick han gå spåret, vilket innebar mörkerspår i skogen! Det var ett svårt spår med en skogsvägs övergång och flera stora stigar som korsades, samt att det var ett tillhåll för djuren, både uppbökat i marken var och varannan meter samt avföring... Men vi klarade oss runt det med, dock var det skönt att ha snitslat banan, för Enso vart störd av det uppbökade i marken och tänkte undersöka det några gånger...


Veckans träningsmoment är:
Denna vecka är lite körig, så vi kommer göra det ganska enkelt för oss och träna på läggande under gång. & här behöver vi snabba till våra ligg, han tar gärna några steg framåt och ibland är liggen väldigt sega, men ibland så kommer de där 10 poängarna, men de vill vi se mer av! Så vi kommer att träna fällande läggningar, alltså frambenen ner först och sen röven, just för att då bli läggandet snabbare och tyngden blir bakåt, och det blir lättare att få till ett fällande direkt och kunna få bort steget framåt som blir när han lägger sig från sittande ställning. Detta har vi som sagt tränat förut också, men han använder sig av detta läggande kanske var tredje gång. och nu vill vi öka detta. Så hårdträning på fällande ligg så att det kommer mer per automatik. Även snabba sättande från liggande ställning ska vi träna på, samt stadga i läggandet. & sist men inte minst, raka läggande. Fast att dem har blivit snea är fullt mitt fel, då man gärna vänder huvudet i farten när man tränar för att se så att det blir ett snyggt läggande och då flyger Enso ut med bakdelen ngn decimeter..


För Ruff är det avslutning på valpkursen denna vecka, och jag har varit där två gånger, så dålig jag känner mig! men det har krockat med jobb hela tiden! Men Ruff har varit där med mamma, så han har lärt sig ett och annat ändå!

Snart börjar nästa kurs för honom, en fortsättningskurs uppe på brukshundklubben! :) det ska bli roligt! & Tanken är att Fille och Ruffen ska gå den, Enso och jag ska gå Spår och aktiveringskursen.

Jag längtar tills nästa vecka då vi kan börja vara med på Torsdagsträningarna uppe på klubben igen, som nu är ännu mer tävlingsinriktad! Det gör nog susen för Enso och min träning!

Träningsplanering


Här ser ni träningsplanen på datorn, som har sin kärna i klickerkloks apporteringsträning denna vecka. Ni ser även min träningslogg, jag tjuvbörjade lite i helgen. All Ensos träning ska in där för att få en överblick vad vi tränar detta medför även att man analyserar träningspassen bra och tar med sig vad som var bra respektive dåligt.


När jag legat sjuk har jag tagit tag i att planera Ensos träning fram till Appellspåret. Vi har sex veckors träning framför oss. & tanken är att fokusera på ett moment i veckan och köra det grundligt och repetera alla steg i från början. Tanken är också att Enso ska få minst ett spår i veckan (gärna två) med olika längd, underlag och belöningsvariation. 

Momentet som vi börjar med denna vecka är apporteringen. Apporteringen har alltid varit ett tråkigt inslag i träningn, colliegreppet på apporten är inte riktigt det samma som en rottis... på gott och ont! Tuggning av apportbock har däremot inte varit ett problem, utan här är det greppandet, eller främst att hålla kvar som äe problemet, eller det som är allra svårast är att sitta still och hålla den i munnen.

Apporteringen i appellen
går till som så att hunden börjar i utgångsposition (sittande vid vänster sida), föraren kastar iväg apportbocken och på kommando ska hunden springa och hämta apportbocken och återvända till föraren och sätta sig i utgångsposition med apporten i munnen.

Nu i apporteringsträningen har jag valt att arbeta med klicker, vilket jag även har gjort tidigare dock i varierande intensitet. Inför varje moment ska jag lägga upp en plan med del mål och tanken är inte att momenten ska sitta som en smäck efter veckan men att det ska finnas extra tid till att slipa på det som behövs i varje moment. När det gäller just apporteringen har jag valt att använda mig av klickekloks träningsplan och utgå från den http://www.klickerklok.se/apportering.php. Jag har börja från början igen, men Enso vet ju vad det handlar om och vi har arbetat på det sättet förut så de första punkterna gick som förväntat väldigt snabbt, jag tjuv började denna veckas träning i helgen.

& så förs träningsresultat och tankar in i träningsloggen!
Vi har iallafall ambitionerna nu och ett mål att jobba mot, så förhoppningsvis blir det bra! :)

Det kan bara bli bättre.

I Söndags fick vi lite panik, efter att jag legat sjuk nästan en vecka och Filip jobbar mkt, så var inte hundarnas aktivering där den borde vara, iallafall inte motionsmässigt. Så Fille och jag bestämde oss för att framåt kvällskvisten dra iväg och göra lite uppletande.

Vi åkte ut till en äng vid ett skogsbryn, där vi hade olika miljöer att tillgå, både skog och äng. Det skulle vara lugnt trodde vi, men ikke.. Det kom både flera bilar, cyklister, joggare och gångare + hundar. Så det fanns störningar så det räckte! För hundarna var det inga problem, det var nog värre för oss som kände att vi behövde hålla koll om det helt plötsligt kom någon och brakade igenom rutan..

Först ut var Ruff, han jobbade på bra i rutan och dt syndes tydligt att han märkte var rutan var och vart gränserna gick. Ruff hittade leksakerna men vill inte ta upp dem.. Så vi lekte med honom där han hitta leksakerna och försöker kampa lite med honom. Just det här med att få Ruff att hämta grejer är ett jätteproblem han kan kampa och leka med grejer, men just att ta upp dem tycker han är jobbigt.. Det hade ju varit roligt om han tyckte det var roligt och hämtade grejer för att få leka med oss.. menmen. Det blir att lära honom det på ren lydnad, som vi fick göra med Enso och sen hoppas på att det kommer mer och mer av sig själv :p


Husse och Ruffen i ängsrutan.


Skogsrutan


Ensos största problem i rutan var såklart vårat fel, men ibland är man ivrig att börja..Han var lite för nödig för att kunna arbeta bra, så det blev både behov 1 och 2 i rutan.. Vilket inte är okej! men här fick vi skylla oss själva. Enso fick köra både ängsruta och skogsruta, med två leksaker i varje. När han väl körde på gjorde han det bra och tog leksakerna och kom till oss.





Men som sagt, så var vi lite ivriga.. Men det är bara att ladda om till nästa gång. Huvudsaken att vovvarna fick arbeta och ha roligt.

Favoritplatsen

Utan all tvekan är våra balkonger favoritplatser för vovvarna, fraförallt för Enso. Får han så sover han där hela nättena!


Balkongen på framsidan :)


Balkongen på baksidan :)

Storebror, lillebror?

Blir storebror kanske lillbror? Ruffskrutten växer så att det knakar!












Sängläge

Hej dunderförkylning, ont i halsen, feber och mensverk. Varför inte ta allt på en gång liksom?

Som tur är har jag sällskap i sängen.




Jag behöver inte nämna att träningspaniken växer va? Mitt tappra försök till att träna hund sjuk, vilket inkluderade två godistörstande vovvar på en gång, blev inge lyckat. Det fick bli korvsök i alla dess former istället..

Slyngel

Finaste Ruff <3

Bild tagen igår, så glad för dig Ruff. Du förgyller våra dagar :)



Nakenfis på promenad



När jag tog ut vovvarn i eftermiddag på en liten kissrunda kom en nakenfis utspringandes från ett hus, över en korsning till oss. Tacka högre makter för att det inte kom ngn bil! Nakenfisen var arg studsade mot oss, så jag fick mota bort den med händerna och ställa mig mellan den och Enso och Ruff. Mina skruttar vart nog mest chockade och bara tittade på den.. Skötte sig super! Jag fick tag i kopplet som den hade släpandes efter så gick jag tillbaka med den till huset i ena handen eller gå var till och ta i, den hängde och morrade och skällde, jag fick göra armen lång så den inte nådde fram till Enso och Ruff. Sen kom dens matte utspringnde.

Tur det inte var en stor hund, då kunde det blivit lite kämpigt.

Hej panik

åh, jobbigt läge. Jag känner hur hundträningspaniken kommer smygandes. Det är så mycket lydnadsträning som skulle ha behövts tränats under sommaren, men vart har den träningen tagit vägen? det undar jag.
Eller egentligen vet jag, det har varit jobbande hela sommaren för både Fille och mig, och så har det varit 2 utst. så lite utställningsträning ägnade vi oss dock åt.

Annars så kan man väll säga att det vari all möjlif träning för hundarna, dock lite del ren och skär lydnad. Men nu måste det ta tags i!

Vi har ju som sagt ett appell spår framför oss i höst, och totalt vill vi inte göra bort oss... Sen har vi även ett MT som väntar. Spännande höst rent ut sagt!:)


Jag vill planera hösten, sitter och suger på vad för kurser jag ska gå i höst och vad med vilken hund, eller framförallt var... Brukshundklubben har ju inte kommit ut med några kurser än, och vet inte vad de kommer erbjuda & jag vill ju helst gå där... Klubbarp har kommit ut med en bomb av kurser, vad ska man välja där då? och där går platserna åt som smör i solsken.. Vi hoppas helt enkelt på att det löser sig :)

Imorgon slutar jag vid lunch, sen är de tvättstugan som gäller, sen ska jag allt ge Enso ett ordentligt träningspass, hoppas inte det är så varmt!


Mina älskade grabbar! <3
Som utan tvekan förtjänar det bästa :)


Besöksdag

Idag har vi haft sällskaps dag, vi har varit hos mormor och morfar och sen hon farmor. & när vi kom hem så kom Kerstin och Jarkko! :) Så nu har jag fått min sociala dos idag!

Senare blir det en långis med Enso som har varit duktig (Ruff med såklart duktig) och legat fint hela dagen vart vi än varit. Men Enso behöver få komma ut och sträcka ut sina lurviga, dock har de fått leka av sig lite i svärföräldrarnas trädgård när vi kom hem.


Såhär ser det ut när vovvarna är sällskapsvovvar :)


RSS 2.0